Houd het gezellig in uw VvE

Een goede buur is beter dan een verre vriend. En in een VvE heeft u heel wat buren. Maar hoe houd je de relatie goed? En wat doe je als het minder goed gaat? JHK heeft een aantal handige tips voor u verzameld.

Bouw aan de relatie

  • Bent u nieuw in de buurt of de VvE? Stel uzelf voor aan de buren en maak een praatje. Maak ook kennis in de buurt, dat kan bijvoorbeeld door een kaartje door de bus, een praatje terwijl u uw hond uitlaat, speeltuinbezoek of het organiseren van een buurtborrel.
  • Komt er iemand in de buurt wonen, verras hem of haar met een kopje koffie, een helpende hand of gewoon een praatje ter kennismaking.
  • Groet buren altijd vriendelijk in het voorbijgaan.
  • Bent u van plan om herrie te maken, zoals bij een feestje of een verbouwing, laat het uw buren van te voren weten. Bespreek wat  u kunt doen om de overlast binnen de perken te houden, bijvoorbeeld door tijden af te spreken of bepaalde maatregelen te nemen
  • Vraag eens aan uw buren of er iets is waar u rekening mee kunt houden. Storen ze zich bijvoorbeeld wel eens ergens aan zonder dat u dat weet?

Lees alle tips op problemenmetjeburen.nl

Vier Burendag

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. In 2017 valt Burendag op 23 september. Is er bij u in de buurt iets te doen op Burendag? Kijk hier voor de activiteiten in uw buurt.

Voorkom ruzie

Zit u iets dwars aan uw buren? Wacht niet tot u op ontploffen staat, maar bespreek het zo snel mogelijk. Wie weet hebben uw buren niet in de gaten dat u last van hen hebt. Maak een afspraak om de zaak te bespreken en vertel hen wat u hindert en welke gevolgen dat voor u heeft. Luister ook naar het verhaal van uw buren. En zoek dan samen naar een oplossing. Daar heeft u meer aan dan aan het vaststellen wiens schuld iets precies is. Het kan zijn dat voor het vinden van een oplossing meerdere gesprekken nodig zijn. Geef u zelf en uw buren die tijd, blijf rustig en doe ook zelf wat water bij de wijn, van ruzie heeft u uiteindelijk veel meer last.

Buurtbemiddeling

Komt u er niet uit? Dan is buurtbemiddeling wellicht een oplossing. Buurtbemiddeling is een manier om buren met een conflict te helpen bij het zoeken naar een oplossing voor hun problemen. Het gaat dan om zaken waarbij geen politie is betrokken, maar waarbij hulp welkom is. Met Buurtbemiddeling worden oplossingen gezocht waarmee beide buren tevreden zijn. Buurtbemiddeling werkt met getrainde vrijwilligers en is gratis. In Rotterdam wordt buurtbemiddeling verzorgd door Dock. Kijk voor de organisatie in andere plaatsen op de website Problemenmetjeburen.nl U kunt trouwens ook zelf buurtbemiddelaar worden, Dock zoekt nog vrijwilligers.

Politie

De politie erbij halen is meestal niet bevorderlijk voor de onderlinge sfeer. Maar komt u er via buurtbemiddeling niet uit en loopt de situatie uit de hand? Of worden er strafbare feiten gepleegd? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. De politie komt sneller in actie als meerdere mensen klachten hebben. Informeer dus ook bij andere buren. De politie kan het volgende voor u doen:

  • Een wijkagent kan met u en uw buren praten.
  • Of u wordt uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau.
  • Soms wordt er in onderling overleg vastgelegd wanneer bepaalde activiteiten mogen plaatsvinden.
  • Bij herhaalde klachten kan de politie overgaan tot het in beslag nemen van (muziek)apparatuur of zelfs van huisdieren.

De rechter

Sommige burenruzies worden uitgevochten bij de rechter, en soms zelfs bij de Rijdende Rechter. Die beslist dan wie gelijk heeft. Deze oplossing kost echter geld en komt de sfeer zelden ten goede. Tegenwoordig kan ook de burgemeester wat doen tegen probleemburen. Lees ons eerdere artikel over de wettelijke aanpak van burenoverlast in een VvE.

 

Kortom, er zijn diverse oplossingen denkbaar bij problemen met uw buren. Maar uiteindelijk is het voorkomen van problemen altijd het beste. Wij wensen u een fijne Burendag!