Slapende VvE – 6 nadelen

Er zijn heel wat slapende VvE ’s in Nederland. Een Vereniging  van Eigenaren slaapt als er bijvoorbeeld niet wordt vergaderd, de eigenaren geen geld voor onderhoud opzij zetten of als er geen opstalverzekering is voor het appartementencomplex. Niet slim, want een actieve VvE kan de waarde van appartementen positief beïnvloeden en als de VvE slaapt, kan het zijn dat u bijvoorbeeld plotseling geld moet storten voor groot onderhoud. Vooral wakker schudden dus.

Nadeel 1 – Ongedekte kosten

Een slapende vereniging ontvangt geen bijdragen, maar de schoonmaker, liftmonteur en schilder moeten toch betaald worden. En hoe zit het met de opstalverzekering en het licht op de galerij? En wat doet u als het collectieve dak plots lekt? Een VvE zorgt ervoor dat gezamenlijke financiële zaken op orde zijn. Zonder VvE kunnen individuele huiseigenaren ineens voor hoge kosten komen te staan.

Nadeel 2 – Achterstallig onderhoud

Wie zijn complex niet onderhoudt, geeft geen geld uit. Maar krijgt wel te maken met verval. Kapotte ruiten, lampen of kozijnen, lekkende daken, schokkende liften en noem maar op. En het uitstellen van een kleine reparatie of onderhoud kan later leiden tot hogere schade- of vervangingskosten. Echt aantrekkelijk is een vervallen complex ook niet en dat ziet u terug in nadeel 3.

Nadeel 3 – Waarde huis daalt

Door schulden en achterstallig onderhoud daalt de waarde van het complex en dus ook de waarde van alle appartementen of woningen. Ook die van u!

Nadeel 4 – Banken verstrekken geen hypotheek

Staat er een huis te koop? Sommige banken verstrekken geen hypotheken meer aan woningen binnen een slapende VvE. Dat kan het kopen en verkopen van een huis knap lastig maken.

Nadeel 5 – Geen betrokkenheid in het pand

Een slapende of stille vereniging kan betekenen dat de bewoners  zich minder met elkaar verbonden voelen. Rommel, herrie en miscommunicatie kunnen daar gevolgen van zijn. En zeg nou zelf, het is toch prettiger om met fijne buren te wonen die zich wél betrokken voelen bij hetzelfde pand. Bewoners voelen zich veiliger en prettiger als het contact met de buren goed is en als de VvE sterk in zijn schoenen staat.

Nadeel 6 – Last met instanties

Een appartementseigenaar moet met andere eigenaren het complex onderhouden. Gemeenten kunnen een slapende Vereniging van Eigenaars via de Machtigingswet zelfs dwingen om te vergaderen en onderhoud te verrichten. En dat doen ze ook: de Rechtbank Den Haag sprak bijvoorbeeld in februari 2014 hierover een vonnis uit. Een VvE moet van de wet ook een reservefonds voor groot onderhoud hebben en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Slapende VvE wakker maken

Koopt u een appartement? U doet er goed aan van te voren te informeren naar de bijbehorende VvE. Het kan maar zo zijn dat u terecht komt in een chaos van onbetaalde rekeningen en ingewikkelde juridische situaties. Gelukkig kunnen slapende VvE’s wakker gemaakt worden. JHK Vastgoedmanagement helpt u graag bij het activeren van uw VvE.

 

Meer VvE-begrippen? Bekijk ons VvE ABC