Doen: Groen aan de gevel

geveltuin rotterdamMensen worden gelukkig van groen. En de gemeente ook. De Gemeente Rotterdam promoot namelijk tegenwoordig actief de geveltuin. Door een strook planten langs de gevel van een woning worden straten groener, het verkoelt en biedt ruimte aan vogels en insecten. Dat is misschien geen nieuws, maar wist u dat u zonder vergunning of kennisgeving anderhalve tegel aan de gevelkant van uw complex mag vervangen voor uw tuintje?

Geveltuin, dit mag er wel en niet

Heeft u plek voor een geveltuin? U mag er een aanleggen, mits er 1,80 meter of meer van de stoep over­blijft. Een geveltuin mag maximaal 45 centimeter (1,5 stoeptegel) diep zijn. De gemeente adviseert om de hele tegels rechtop in de grond te zetten om een randje te maken. Ook wordt aankomende geveltuiniers gevraagd om geen planten te kiezen die uitgroeien tot grote struiken of bomen. En wie zuinig is op zijn gevel, past ook op met klimplanten. Wel een goed idee: lekker ruikende kruiden of  bloemen. Als de stoep voor de woning breed genoeg is, kan deze ook verder opgefleurd worden. Meer tegels verwijderen en graven in de grond is er dan niet bij, maar u mag de stoep langs de gevel wel versieren met bijvoorbeeld plantenbakken of een bankje. Als er maar 1 meter 80 overblijft om te lopen.

Geveltuin en VvE

Wie samen een gevel deelt, moet het ook samen eens zijn over de geveltuin. Voordat u aan de slag gaat, is dus goedkeuring van de ledenvergadering nodig. Wie weet zijn er nog andere bewoners die graag meehelpen. Ook de gebiedscommissie, wijkraad of wijkcomité zou u kunnen helpen met een financiële bijdrage.

 

Meer informatie op https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/geveltuinen/