Update verkoop gemeenschappelijke tuin

gemeenschappelijke tuin vveRotterdam heeft 180 appartementsgebouwen met een gemeenschappelijke tuin. Deze complexen hebben een openbaar toegankelijk binnenterrein of openbaar groen langs de buitenkant. Zo’n gemeenschappelijke tuin was eigendom van de gemeente, de VvE betaalde mee aan het beheer. Maar daar wil Rotterdam nu van af. Wat betekent dat voor uw vereniging van eigenaren?

Gemeente verkoopt gemeenschappelijke tuin

Openbaar toegankelijke tuinen worden nu stapsgewijs en tegen een redelijk tarief verkocht aan de Vereniging van Eigenaars (VvE’s). Een aantal tuinen is al verkocht. Uiteindelijk wil de gemeente dat eigendom en beheer van alle gemeenschappelijk tuinen bij de VvE’s komt te liggen. De tuin wordt dan een privé-tuin, alleen bestemd voor de eigenaren of gebruikers van een appartement. Niet kopen is ook een optie. Wil de VvE de tuin niet kopen, dan neemt de gemeente de tuin volledig terug in beheer.

Toegankelijkheid en privégebruik

Het verkopen van de gemeenschappelijke tuin (of het terugnemen ervan door de gemeente) betekent dat er opnieuw gekeken wordt naar het gebruik van de tuin. Een tuin van de gemeente moet openbaar toegankelijk zijn.  Privégebruik van delen van de tuin door eigenaren is niet toegestaan. Dat geldt trouwens ook voor tuinen die door de VvE worden gekocht: de hele tuin is van alle leden.

Voordelen en nadelen

Over de aankoop van een gemeenschappelijke tuin moet een besluit genomen worden in de Algemene Ledenvergadering. De aankoop van een gemeenschappelijke tuin door uw VvE maakt er een privétuin van. Dat betekent dus dat u niet langer iedereen zomaar in uw tuin hoeft te laten. Bovendien heeft u het beheer en de inrichting ervan in eigen hand. U betaalde als VvE daarvoor al aan de gemeente, dus de onderhoudskosten hoeven niet per definitie te stijgen. Discussie over illegaal in gebruik genomen stukken tuin komt nu helaas ook voor rekening van de VvE.

 

 

De gemeente benadert de VvE over de aankoop van de gemeenschappelijke tuin. Meer informatie of verdere vragen? Mail dan naar gemeenschappelijketuinenSO@rotterdam.nl. Wilt u weten wat voor uw VvE een verstandige optie is? Of heeft u vragen over onderhoudskosten, besluitvorming of andere tuin-onderwerpen? Neem dan zeker even contact op met uw accountmanager VvE bij JHK Vastgoedmanagement!