Heeft uw VvE al een calamiteitenplan?

Wateroverlast, brand, stroomstoringen of andere narigheid. U doet er als VvE uiteraard alles aan om het te voorkomen, maar h0e handelt u als er werkelijk een calamiteit plaatsvindt? Een calamiteitenplan maakt het makkelijker om het hoofd koel te houden in een crisis.

Calamiteitenplan

In een calamiteitenplan legt u kort en duidelijk vast wat bewoners doen als de sirene gaat, er brand of explosies in het pand of de omgeving zijn, bij lekkage, calamiteiten, liftstoringen of criminele of verdachte activiteiten. Ook de rollen binnen de VvE kunnen worden opgenomen: wie belt de verzekering? Wie houdt alle telefoonnummers van bewoners bij? Is er een telefoonboom? Wie waarschuwt wie en wie zorgt er voor ouderen, invaliden en huisdieren? Waar hangen defibrillators, blusdekens en brandslangen? Neem ook belangrijke noodnummers op in uw calamiteitenplan.

Zet het plan online, distribueer het op papier en digitaal en zet het bij elke VvE vergadering op de agenda. Zo houdt iedereen de belangrijke informatie paraat.

Mark (55): “Wij woonden op de bovenste etage van ons appartementencomplex. Tijdens een gigantische stortbui stond de benedenbuurvrouw bij ons aan de deur: dat ons bad overliep. Maar dat was het niet. De goten konden het water niet meer aan, waardoor het water langs de buitenmuren liep en via het plafond van de buurvrouw naar binnen kwam. Een compleet waterballet en een enorme ravage. Veel buren waren bovendien op vakantie. En we hadden geen idee wat we moesten doen.” 

Vluchtplan

Een vluchtplan bevat onder meer de snelste en veiligste route om het gebouw te verlaten. Houd er rekening mee dat een goede vluchtroute van boven naar beneden loopt, richting de straat. Zorg ook voor een plan B, voor als de eerste route geblokkeerd is. De routes kunt u aangeven op een ontruimingsplattegrond. Maak afspraken over wie er voor ouderen, kinderen, mindervaliden en huisdieren zorgt.

Tips bij calamiteiten

Als bij een noodgeval wordt aangegeven dat ramen en deuren gesloten moeten blijven, stop dan ook de mechanische ventilatie. Bijvoorbeeld door de stekker van het apparaat uit het stopcontact te halen of de groep uit te zetten. Bij brand of een explosie is het verstandig om de stroom uit te zetten, mits u daar tijd voor heeft. Mensenlevens gaan voor!

Hoe het verder gaat na een calamiteit en wat een VvE beheerder daarin kan betekenen? Lees het artikel over de grote brand in the Queen of the South in Rotterdam.