Modelreglement voor ondersplitsingen

We schreven al eerder over het nieuwe modelreglement van splitsing in appartementsrechten 2017, waarin de nieuwste ontwikkelingen rondom VvE en recht zijn meegenomen. Hier vindt u een exemplaar: modelreglement 2017 (pdf) . Ook het modelreglement voor ondersplitsingen is inmiddels rond. U vindt het in de bijlage bij dit bericht.

Het nieuwe modelreglement voor ondersplitsingen geldt alleen voor ondersplitsingen na 6 juni 2018. Is uw VvE eerder gesplitst, dan hoeft u dus niets te doen.

Wat is een ondersplitsing?

Een appartementencomplex is doorgaans gesplitst in diverse appartementsrechten – voor elk appartement één. Daarbij wordt een Vereniging van Eigenaren die de gezamenlijke belangen behartigt. De verdeling (en meer) worden vastgelegd in de splitsingsakte. Dat is er dus meestal een per VvE. Heeft uw VvE echter meerdere gebouwen of meerdere functies (bijvoorbeeld winkels of parkeergarage), dan wordt er een hoofd- en een ondersplitsing gemaakt. En dus een vereniging opgericht met voor ieder gebouw of functie een appartementsrecht. Voor ieder appartementsrecht, dus voor ieder gebouw of functie, wordt een aparte VvE opgericht met een eigen ondersplitsingsakte waarin de kosten worden verdeeld voor het eigen gebouw.

Heeft u vragen over het reglement voor ondersplitsingen in relatie tot uw VvE? Neem dan rechtstreeks contact met ons op. Wij vertellen u graag meer.