Nieuwe oplossing bij overlast in appartementen

We wonen in Rotterdam allemaal behoorlijk dicht op elkaar. En dus hebben we ook wel eens last van lawaai, stank of rook van onze buren. In de meeste gevallen komen buren er met wat moeite onderling goed uit. Een gesprek, wat extra isolatie of het verplaatsen van de boxen is vaak al genoeg. Maar wat als de overlast te erg wordt? Misschien zelfs de waarde van uw appartement vermindert? Je kunt met klachten over bewoners van een koopappartement niet naar een verhuurder of woningcorporatie.

U kunt wel proberen het probleem met de Vereniging van Eigenaren (VvE) of via buurtbemiddeling op te lossen. De VvE kan een waarschuwing geven op basis van de huisregels of zelfs een boete opleggen. In het uiterste geval kan de VvE een bewoner zelfs het gebruik van het appartement ontzeggen. Dit is een langdurig proces, wat volgens de regels moet worden aangepakt om stand te houden bij een eventueel bezoek aan de kantonrechter.

Voor mensen die lijden onder de overlast van hun buren, is er sinds kort nog een oplossing: de burgemeester. Sinds 1 juli 2017 is namelijk de Wet aanpak woonoverlast van kracht. De wet geeft de burgemeester de kans om overlastgevers in huur- en koopwoningen te dwingen zich beter te gedragen.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een animatie ontwikkeld over deze nieuwe wet. Zo bent u in 2 minuten helemaal bij.