Prinsjesdag en uw VvE

Prinsjesdag is weer voorbij. Wat brengt de miljoenennota voor appartementsbezitters? Een kort overzicht.

Minder hypotheek, minder aftrek

In 2018 mag u nog maar voor 100 % van de waarde van het appartement een hypotheek afsluiten. Meer eigen geld meebrengen dus. Het inkomen van uw partner mag vanaf 2018 voor 70% meetellen bij de hypotheekaanvraag. De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2018 verder beperkt naar 49,5 %. Deze beperking geldt voor aftrekbare kosten voor de eigen woning.

Nieuwe NHG-grens

De NHG-grens wordt vanaf januari 2018 gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Restschuld financieren duurder

De fiscale restschuldregeling vervalt per 2018. Een restschuld financieren wordt dus duurder. Rente en kosten van restschulden na 31/12/2017 zijn niet meer aftrekbaar.

Monumentenaftrek onbeslist

Bewoont u een monument? Dan blijft het even afwachten of u kosten mag blijven aftrekken. Het nieuwe kabinet moet beslissen of de aftrek na 2018 blijft of wordt vervangen door een subsidie.

Belastingen op de energierekening stijgen*

In 2017 betaalt u gemiddeld  60 euro opslag voor duurzame energie. In 2018 stijgt dat naar 107 euro. Ook de tarieven van de energiebelasting (gas en elektriciteit) gaan omhoog – een gemiddeld gezin gaat bijna 12% meer belastingen betalen via de energierekening.

 

Verplicht sparen VvE’s

Op 1 januari 2018 treedt de veelbesproken wet in werking die het minimumbedrag wat een VvE moet sparen in een reservefonds voor onderhoud vastlegt. Dit wordt voortaan bepaald via het MJOP. Lees ons eerdere artikel over reservefonds en VvE

 

Ook verandert er het een en ander in de gemeenschap van goederen, rendementspercentages en de WOZ. Bekijk voor meer informatie alle documenten van Prinsjesdag 2017. Heeft u nog vragen over de gevolgen voor uw VvE? Neem gerust contact met ons op!