Appartement verhuren binnen een VvE

Dit zijn uw rechten en plichten

Steeds meer appartementen worden niet verkocht, maar verhuurd. Dat is in het kader van de Leegstandswet tegenwoordig een stuk makkelijker. Maar er zijn nog wel wat regels waar u aan moet voldoen. Zo moet de hypotheekhouder vaak toestemming geven. En valt uw woning onder een VvE, dan doet u er goed aan het splitsingsreglement of de splitsingsakte te bestuderen.
Voorwaarden voor verhuur
Daarin is vaak bepaald of en onder welke voorwaarden u uw appartement in gebruik mag geven aan een ander. Zo vragen sommige VvE’s om de huurder te laten tekenen voor acceptatie van het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement. Andere VvE’s staan verhuur alleen toe na toestemming van het bestuur of van de vergadering van eigenaars. Het is hoe dan ook verstandig om aan het bestuur te laten weten dat u huurders hebt en hoe u te bereiken bent in geval van nood of overlast.
Airbnb verboden?
Airbnb is een leuk initiatief waarmee voor korte tijd woningen te huur zijn. Ook veel Nederlandse appartementseigenaren willen hun woning graag voor een week of wat verhuren aan toeristen – dat levert een leuk zakcentje op. De rechter heeft echter beslist dat short stay verhuur niet is toegestaan, behalve als daarvoor expliciet toestemming is gegeven door de Vereniging van Eigenaars (VvE). Vanwege de overlast die tijdelijke huurders kunnen geven, zijn veel VvE’s daar niet echt happig op. En ook gemeenten willen nog wel eens dwarsliggen. Zorg dus dat u de juiste toestemmingen hebt voor u gaat verhuren.