VvE-bijdrage verlagen

Vier tips voor een lagere VvE-bijdrage

Bij een gezonde VvE zijn inkomsten en uitgaven in balans. Naar de inkomsten, de ledenbijdragen, wordt vaak scherp gekeken. Maar hoe zit het met de uitgaven? Hoe vanzelfsprekend zijn die rekeningen en afschrijvingen nu eigenlijk? Kan het niet goedkoper? Vier manieren grip te houden op de kosten voor uw VvE:

Inventarisatie kosten

Waar betaalt uw VvE alweer allemaal voor? Zet alles eens op een rij en neem alle onderhoudscontracten onder de loep. Wat betaalt u de schoonmaker, tuinman of de liftmonteur? Het is makkelijk om jarenlang dezelfde leveranciers aan te houden, maar het is nog slimmer om de kosten eens in de zoveel tijd te inventariseren en zo mogelijk aan te passen. Vraag dus offertes op bij verschillende concurrenten (of laat ons dat doen). Wellicht kunt u deze diensten voordeliger inkopen.

Frequentie onderhoud

Kijk ook eens naar de frequentie van de verschillende onderhoudstaken. Hoe vaak worden de ramen gewassen? Hoe vaak komt de tuinman? Schrobt de schoonmaker wekelijks de galerij en kan dat niet wat minder? Misschien kan de glazenwasser wel een keertje per jaar overslaan of kan de schoonmaker ook één keer in de twee weken komen. Informeer ook eens wat leden zelf kunnen en willen doen op dit gebied.

Onderhoudsplan

De trap moet keer opnieuw geschilderd worden, de intercom is aan vervanging toe, het dak moet worden vervangen… Groot en klein onderhoud zijn onvermijdelijke kostenposten. U kunt door de manier waarop u ermee omgaat wél besparen. Analyseer de werkzaamheden en maak een deugdelijk meerjarenonderhoudsplan en –budget, zo komt u nooit voor nare financiële verrassingen te staan en kunt u werkzaamheden direct in gang zetten als dat nodig is. Te lang wachten met het oppakken van zaken als schilderwerk of dakonderhoud zorgt namelijk vaak voor meer kosten.

Praktische tips

De leden van een VvE betalen voor de verlichting op de galerij en voor de verwarmingskosten van de gemeenschappelijke delen. Een goede reden om deze kosten zo laag mogelijk te houden. Zorg dus voor LED-lampen, idealiter met een bewegingssensor. Ook op gezamenlijke stookkosten kunt u misschien nog besparen, bijvoorbeeld door de verwarming in de entree een graadje lager te zetten. Zorg verder dat de hoofdingangsdeur niet open kan blijven staan en plak tochtstrips op de deuren en brievenbusgleuven. Ook dat scheelt.

Zo bespaart u samen onnodige kosten en houdt u de VvE-bijdrage zo laag mogelijk. Daar wordt toch iedereen gelukkiger van?

 

Datum: 14 oktober 2015 (Let op: wettelijke veranderingen na deze datum kunnen invloed hebben op dit artikel)