VvE verzekeringen – hier moet u op letten

Een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is voor een VvE wettelijk verplicht. U kunt immers als VvE nooit sparen om een heel complex te laten herbouwen of om aansprakelijkheid te kunnen dragen bij een ongeval. Wat moet u nog meer weten over verzekeringen VvE?

Verplichte verzekeringen VvE

Opstalverzekering – Dekt schade aan de gemeenschappelijke delen van het pand zoals gevels, vloeren en muren, gebaseerd op herbouwwaarde. Glas kan meeverzekerd worden. Let op: herbouwwaarde is niet hetzelfde als marktwaarde en moet regelmatig opnieuw getaxeerd worden. Ook belangrijk: een appartementsclausule zorgt ervoor dat schade door schuld van 1 eigenaar ook vergoed wordt.

Aansprakelijkheidsverzekering – Dekt schade aan mensen of hun spullen, veroorzaakt door het pand. Vallende gevelplaten of dakpannen zijn een goed voorbeeld.

Aandachtspunt 1: de VvE beheerder is geen verzekeringsadviseur

JHK regelt het liefst alles voor uw VvE. Maar als VvE beheerder mogen wij u (wettelijk & jammer genoeg) niet adviseren over verzekeringen. Heel vervelend voor u, en ook voor ons, want we willen u ook op dit gebied graag bijstaan. Helaas mogen we u van de AFM zelfs niet vertellen dat het verstandig is om voor bepaalde zaken een verzekering af te sluiten.

Aandachtspunt 2: De opstalverzekering dekt niet alles

Op een opstalverzekering voor een VvE staat een bedrag aan eigenarenbelang. Alle duurdere vaste aanpassingen in uw woning – zoals een dure keuken of badkamer – moeten door uzelf als eigenarenbelang op de eigen inboedelverzekering worden gezet.