Winkels en woningen in één VvE
Steeds vaker bestaan appartementencomplexen in Rotterdam uit winkels en appartementen. Vooral in het centrum komt deze constructie regelmatig voor, met als zeer bekend voorbeeld de Markthal. Heel leuk en heel handig, maar hoe werkt dat met de VvE?
Twee VvE’s
Als het gaat om de combinatie winkels en koopappartementen, krijg je een bijzondere Vereniging van Eigenaren met beide partijen. Vaak is er dan sprake van 2 ondersplits-VvE’s die samen in de hoofd-VvE zitten. Die hoofd-VvE is verantwoordelijk voor het gehele complex. Als een hoofd-VvE twee leden heeft met een gelijke stem, kan het voorkomen dat de stemmen staken. De één is voor een besluit, de ander tegen. En wat doe je dan?
Appartementen en winkels
In Brabant was dat aan de hand in een appartementcomplex. Het gebouw was gesplitst in twee appartementen: een deel voor de winkels op de begane grond en een deel voor de bovengelegen woningen. Daarbij werd de hoofdvereniging van eigenaars opgericht (de VvE). De ondervereniging van eigenaars van de appartementsrechten en de andere ondervereniging van eigenaars (de winkels) hadden elk één stem.
Verschillende belangen in een VvE
Toen de jaarbegroting van de VvE aan de orde kwam, stemde de VvE van de winkeliers tegen. Het ging daarbij vooral om de bijdrage die betaald moest worden voor onderhoud en verzekeringen. De winkeliers verzorgen zelf het onderhoud van de winkels en wilden niet meebetalen aan het (groot) onderhoud van de woningen. Ze hadden bovendien een eigen opstalverzekering. Omdat de VvE van de winkeliers niet instemde, kon noodzakelijk achterstallig onderhoud aan de woningen niet worden verricht. En dat was natuurlijk tegen het zere been van de VvE van appartementseigenaren.
VvE voor de rechter
De rechter kwam eraan te pas. De VvE van de appartementseigenaren vroeg om vernietiging van de afwijzing én om een vervangende machtiging, waarmee namens de winkeliers kon worden ingestemd met de begroting. Zover kwam het niet: de eigenaar van de winkels wilde wel instemmen met een lagere jaarlijkse eigen bijdrage aan het onderhoud van gemeenschappelijk zaken als het dak. De aparte opstalverzekering mocht blijven van de rechter, al verdient een dergelijke constructie natuurlijk geen schoonheidsprijs.
Moraal van het verhaal: een gelijk aantal stemmen in een Vereniging van Eigenaren is een risico, in Rotterdam net zo goed als in Brabant. Zeker als er verschillende soorten eigenaren zijn, zoals winkels, verhuurders en particuliere appartementseigenaren. Maar met open en eerlijk overleg en wederzijds respect komt u ver. En de juiste VvE beheerder kan natuurlijk ook verbindend en verhelderend werken. Wilt u eens met ons overleggen over de mogelijkheden? Neem contact met ons op.
Meer weten over stemmen in een VvE? Lees alles over de regels die gelden voor de VvE.