Zonnepanelen voor uw VvE

Op 6 september 2013 sloten ruim veertig partijen, waaronder de overheid, samen een Energieakkoord voor duurzame groei. Zij investeren fors in energiebesparing en schone, hernieuwbare energie. Dat is energie die opgewekt is uit bijvoorbeeld zonlicht, wind of water – bronnen waar we steeds opnieuw uit kunnen putten. Het wordt binnen het akkoord ook voor woningeigenaren aantrekkelijk gemaakt om samen met de VvE energie op te wekken.

Weg met gas

Dat is goed nieuws, want in 2035 moeten alle woningen ‘fossielvrij’ zijn, is het advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Geen gas meer dus voor warm water, verwarming en het fornuis. Dat klinkt ver weg, maar de voorbereidingen zijn in volle gang. In Nederland zijn duizenden experts dagelijks bezig met de energietransitie. Netbeheerders plannen ver vooruit en zijn nu al oplossingen aan het testen. Voor VvE’s zijn zonnepanelen nu al een interessante optie. Via dit Rekenmodel voor VvE’s wordt duidelijk hoeveel goedkoper zonne-stroom is. De precieze besparing wordt uitgerekend in de offerte van de zonnepaneel-leverancier.

Zonnepanelen voor VvE’s

Maar bij een VvE delen alle eigenaren samen het dak. Soms alleen de zeggenschap, soms ook het eigendom. Voor het plaatsen van een installatie is op zijn minst goedkeuring nodig van de VvE. En wie de stroom wil verdelen, komt nog andere uitdagingen tegen. Oplossingen zijn er ook. Zoals de postcoderoos of salderen.

Postcoderoos

Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in de zogenaamde postcoderoos van deze productie-installatie wonen. Dat is het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus de direct daaraan grenzende postcodegebieden (met dezelfde vier cijfers). Kiest u voor de postcoderoos, dan wordt het energiebelastingtarief van de eerste schijf voor elektriciteit (=tot 10.000 kWh) voor de gezamenlijk opgewekte hernieuwbare energie verlaagd tot vrijwel nul. De verlaging van het tarief geldt voor de persoonlijke energierekening van de leden, tot het eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar). Kijk voor meer informatie op www.hieropgewekt.nl. Met de aansluitcalculator van netbeheerder Liander kunt u berekenen hoe de Postcoderoos regeling voor uw VvE uitpakt.

Salderen met stroomverdeler

Energiebedrijven zijn verplicht om voor alle elektriciteit die een huishouden met zonnepanelen aanlevert het geldende stroomtarief te vergoeden (inclusief energiebelasting en btw) voor zover de opgewekte hoeveelheid stroom kleiner is dan het eigen verbruik. Deze saldering van duurzaam opgewekte elektriciteit geldt ook voor verenigingen van eigenaren. Er wordt dan gekeken naar het totale gezamenlijke stroomgebruik. Als individuele leden willen salderen, dan moet een stroomverdeler worden gebruikt. Die verdeelt de geproduceerde stroom over de verschillende, individuele aansluitingen. Google ‘stroomverdeler zonnepanelen‘ voor diverse aanbieders.

Wij wensen u zonnige tijden!